Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Role gastrointestinálních hormonů v kontrole energetické rovnováhy
Myšáková, Michaela ; Horáková, Olga (vedoucí práce) ; Ergang, Peter (oponent)
Zachování tělesné homeostázy vyžaduje precizní komunikaci mezi všemi buňkami organismu. Velkou měrou k tomu přispívají gastrointestinální hormony, které jsou významnými signálními molekulami a podílejí se na distribuci i zpracování přijatých živin. Každý h typem buněk a jeho sekrece je regulována v závislosti na přítomnosti konkrétních nutrientů. Vzhledem rozdílné anatomii jednotlivých částí gastrointestinálního traktu, je lokalizace buněk produkujících šná. Účinky gastrointestinálních hormonů jsou rozmanité a hrají důležitou roli energetické kontrole organismu. Některé hormony (gastrin) působí jen lokálně, naproti tomu jiné (inkretiny, ghrelin) jsou zapojeny do signalizace přes centrální i periferní ne do signalizace nervové soustavy umožňuje těmto hormonům podílet se na regulaci pocitu hladu a mnoha onemocněními. V důsledku nevyváženého příjmu živin (například při nadměrném příjmu lipidů nebo sacharidů) dochází narušení některé ze složek hormonálního regulačního systému a následně vzniku onemocnění. Nejznámějšími onemocněními, vzniklými v důsledku nutriční a následně hormonální dysbalance, jsou například inzulínová rezi hormony je naprosto klíčová pro zachování lipidového metabolismu i glukózové homeostázy. Klíčová slova:

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.